Beslag leggen om facturen betaald te krijgen

Onder druk wordt alles vloeibaar

Niets is vervelender dan goed werk afleveren maar blijven zitten met onbetaalde facturen. Bij hardnekkige wanbetalers bestaat er soms geen andere mogelijkheid dan het opstarten van een juridische procedure. Een van de items uit mijn juridische gereedschapskist is het leggen van beslag. Maar waarom zou u beslag leggen?

 

Het voeren van een procedure kost tijd. Tijdens de procedure kunnen uw verhaalsmogelijkheden worden beperkt. Zelfs als u een positief vonnis krijgt staat u wellicht alsnog met lege handen. Om dit te voorkomen kan er namens u beslag worden gelegd onder uw debiteur. U kunt bijvoorbeeld denken aan beslag op de bankrekening of het huis van uw debiteur. Hoe gaat dit in zijn werk?

 

Voor het leggen van beslag moet toestemming worden gevraagd aan de rechter. Dit gaat middels een verzoekschrift. In dit verzoekschrift moet een toelichting worden gegeven op uw vordering en de hoogte daarvan. 

contract
contract

Nadat de rechter toestemming heeft gegeven moet de deurwaarder op pad. De deurwaarder is namelijk degene die daadwerkelijk het beslag legt. Als er succesvol beslag wordt gelegd heeft u –meer- zekerheid dat u ook daadwerkelijk betaalt krijgt. Alles dat onder het beslag valt blijft daar tot het einde van de procedure. In de fase voor het vonnis spreken we van ‘conservatoir’ beslag. 

 

Als u de zaak wint wordt het conservatoir beslag omgezet in een ‘executoriaal’ beslag.Vaak kiest de debiteur eieren voor zijn geld en betaalt hij vrijwillig nadat er een vonnis is gewezen. Mocht dat niet zo zijn dan gaat de deurwaarder nog een keer voor u op pad. De deurwaarder reikt het vonnis uit aan de debiteur en geeft hem nog een korte termijn om te betalen. Betaalt de debiteur nog niet dan worden uw facturen voldaan uit alles dat onder het beslag valt.

 

Beslaglegging kan grote impact hebben. Denk bijvoorbeeld aan het leggen van beslag op de bankrekening van een onderneming waardoor de lonen niet uitbetaald kunnen worden. Uw debiteur die wordt geconfronteerd met werknemers die boos zijn omdat zij geen loon krijgen vanwege het beslag zal eerder geneigd zijn om de zaak zo snel mogelijk te regelen.

 

Het leggen van beslag is een mooi drukmiddel voor hardnekkige debiteuren. Onder druk wordt alles vloeibaar en dat is ook mijn ervaring bij het leggen van beslag. Beslag leggen loont!

Heeft u vragen over beslaglegging? Ik sta u graag te woord.

Gratis feestje?

Gratis feestje? Onder bewind Een stelletje wil een feestje vieren. Zij vinden een mooie locatie en maken afspraken met de uitbater van de horecagelegenheid. Er

Lees verder »
Scroll naar boven