Cambuur en De Graafschap mogen toch niet promoveren

Voetbal is volkssport nummer 1 en er gaan enorme belangen mee gepaard: tv-rechten, sponsorgelden, voetballers met contracten en transfergelden, om maar eens iets te noemen. Toen Cambuur en De Graafschap begrepen, dat zij niet naar de Eredivisie van het betaald voetbal mochten promoveren, waren zij daar niet zo blij mee.

Wat is er gebeurd?

Covid-19 sloeg toe. De Coronacrisis zorgde ervoor dat op acht of negen speelrondes van het einde van het seizoen geen wedstrijden meer mochten worden gespeeld. Daarop besloot de KNVB, dat het seizoen ten einde kwam. Na rijp beraad nam de KNVB in haar oneindige wijsheid het besluit dat er geen degradatie en geen promotie zou plaatsvinden. Dat wil zeggen: ADO Den Haag en RKC Waalwijk hoefden niet te degraderen en Cambuur en De Graafschap mochten niet promoveren.

Dat lieten Cambuur en De Graafschap niet op zich zitten en ze stapten naar de rechter om in een kort geding een verbod op het uitvoeren van het besluit dat genomen was. Daarnaast wilden ze ook dat de KNVB promotie en degradatie toch doorgang zou laten vinden. En als dat niet mogelijk was, dan moest er een nieuwe vergadering worden uitgeschreven waarin het besluit opnieuw moest worden genomen.

Cambuur en De Graafschap voerden aan dat het besluit niet volgens de regels van de statuten en regelementen van de KNVB was genomen en dat het daarom niet geldig was. Volgens die regels moest de KNVB besluiten wie er zouden promoveren en degraderen. Niet óf er gepromoveerd en gedegradeerd zou worden. De rechter vond dit geen goed argument.

Wat is het probleem?

De twee clubs uit de Eerste Divisie voeren aan dat er een besluit moet worden genomen op basis van het Regelement Wedstrijden Betaald Voetbal. De KNVB nam echter een besluit op basis van een artikel uit de Statuten. De rechter oordeelde dat de KNVB hoe dan ook de bevoegdheid had om een besluit te nemen over al dan niet promoveren en degraderen.

Daarnaast is er zowel in de Statuten als in de Regelementen sprake van een reguliere competitie. In de huidige situatie is er geen sprake van een reguliere competitie. Een ingekorte competitie is geen reguliere competitie. Volgens Cambuur en De Graafschap was dat wel het geval, maar daar gaat de rechter niet in mee.

Onzorgvuldig?

De rechter is niet van mening dat het besluit onzorgvuldig is genomen door de KNVB, maar dat het wel beter had gekund. Tijdens de vergadering heeft de KNVB gezegd dat er een peiling gehouden zou worden en niet dat het om een stemming ging. Want de KNVB is een democratische vereniging. Eveneens is er gezegd dat de KNVB uiteindelijk zelf het besluit zou nemen en dat de peiling richting zou geven aan de besluitvorming.

 

De rechter vindt dat de KNVB hiermee ten onrechte de verwachting heeft gewekt dat de mening van de clubs zou worden meegenomen in het besluit. Door het besluit naast zich neer te leggen, heeft de KNVB impliciet aangegeven dat ze geen waarde kon hechten aan de peiling. Daardoor viel de KNVB terug op de eigen bevoegdheid om een besluit te nemen.

maar het is oneerlijk!

De twee voetbalclubs voeren aan dat de besluitvorming niet objectief, niet sportief en niet transparant is, omdat voor de verdeling van de tickets voor Europees voetbal wel is uitgegaan van de ranglijst zoals deze er op 16 maart voorstond. Ook hierin geeft de rechter Cambuur en De Graafschap ongelijk: dat besluit werd voorgeschreven door de UEFA.

 

Uiteindelijk heeft de rechter ook de vordering tot het uitschrijven en bijeenroepen van een algemene vergadering betaald voetbal afgewezen. Cambuur en De Graafschap hadden deze eis niet voldoende beargumenteerd.

 

Cambuur en De Graafschap hebben op alle punten ongelijk gekregen en mogen nog een jaartje in de eerste divisie vertoeven, terwijl ADO en RKC Waalwijk nog een jaar respijt hebben in de eredivisie. Misschien dat ze volgend jaar meer geluk in het spel hebben. Voor nu moeten ze het doen met de liefde van de supporters.

Deel dit bericht:

Gratis feestje?

Gratis feestje? Onder bewind Een stelletje wil een feestje vieren. Zij vinden een mooie locatie en maken afspraken met de uitbater van de horecagelegenheid. Er

Lees verder »
Scroll naar boven